Červen začíná dnem dětí a v TČM obdobím tenkého střeva, které hraje klíčovou roli při rozdělování čistého od nečistého na tělesné i psychické úrovni.
Tenké střevo je jedním z nejdůležitějších orgánů pro trávení. Jeho správná funkce rozhoduje o tom, zda budou živiny z potravy vstřebány nebo vyloučeny. Tenké střevo, dlouhé přibližně 7 metrů, se nachází pod žaludkem a táhne se přes střední a spodní část břicha až do tlustého střeva.
Hlavním úkolem tenkého střeva je zajistit správné trávení potravy. Společně s enzymy ze slinivky břišní a žlučníku rozkládá potravu na menší složky – bílkoviny na aminokyseliny, složité sacharidy na jednoduché cukry a tuky na menší jednotky, které organismus snáze vstřebá. Vnitřní strana tenkého střeva je pokryta klky, které zvětšují plochu pro absorpci živin a filtrují potravu, aby se do těla nedostaly jedovaté látky. Pokud je však tenké střevo přeplněno toxiny, může dojít ke zpomalení trávicího systému a snížení jeho účinnosti.
Tenké střevo třídí potraviny do třech kategorií:
- Esence z potravy a tekutin (výživa pro organismus)
- Nepotřebné zbytky tuhé stravy (pokračují v trávicím systému)
- Odpadové zbytky tekutin (vylučovány močovým měchýřem)
Na psychické úrovni tenké střevo pomáhá zpracovávat a třídit vjemy, které se během dne a celého života setkávají. Potřebné vjemy se přeměňují v prospěšné aspekty naší psychiky, zatímco nepotřebné vjemy jsou vyřazovány.

Pokud je tenké střevo v nerovnováze, může se objevit zmatené chování, což vyvolává nepříjemné emoce jako smutek, frustrace, nedostatek radosti nebo cynismus. Může to vést také k fyzickým potížím, jako například: průjem, zácpa, bolest v podbřišku, krku a ramenou, hemeroidy, křečové žíly, bolesti hlavy a migrény, potíže se sluchem a močením, studené končetiny, hnisavé infekce v okolí úst a další.
Psychosomaticky můžeme posilovat tenké střevo pomocí práce s dechem, přijetí své jedinečnosti a vděčností a pokorou vůči sobě i okolnímu světu.
Měli bychom jíst chladné a lehké potraviny: saláty, čerstvé ovoce, potraviny bohaté na vlákninu, bezlepkové obiloviny (jáhly, quinoa, pohanka, rýže). Prospěšnými bylinkami jsou aloe vera, čekanka, lněné semínko, kurkuma a česnek. Z doplňků stravy jsou vemi vhodná probiotika a prebiotika, ajurvédské směsi, adptogeny jako moringa, ženšen, čínské houby a bylinné tinktury. Naopak bychom se měli vyhýbat živočišným tukům, červenému masu, vejcím, mléčným výrobkům a cukru.
Pečujte o své tenké střevo a dbejte na jeho harmonii pro zajištění celkového zdraví těla i mysli.
